Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny
Til bedrift
A eller A+++?

A eller A+++?

Strømforbruk står kanskje ikke øverst på lista når du velger nye hvitevarer? Utseende og funksjon er vanligvis mer avgjørende, men om du tar bevisste valg – kan du spare både penger og miljø. 

Er du på utkikk etter nytt utstyr, for eksempel nytt kjøleskap, er det framtidige strømforbruket ditt allerede avgjort når du drar kortet. Det er mye å spare på å velge riktig. Hvitevarer blir stadig mer energieffektive, og forskjellen på nytt og gammelt er aller størst på kjøle- og fryseapparater og tørketromler.

Hver for seg utgjør ikke den enkelte hvitevaren så mye av energiforbruket ditt, men samlet står de for en stor del av husholdningens strømforbruk.

Se etter energimerking

For å vise hvor mye strøm det enkelte produktet bruker, er hvitevarer energimerket. Det beste er A+++ og det dårligste er D. Du kan i tillegg velge mellom fire ulike A-klasser, hvor merkingen A++ og A+++ er mest energivennlig.

Er du opptatt av å spare strøm, bør du bruke hvitevarer merket med A og minst to plusstegn. Noen A-merkede hvitevarer bruker tre ganger så mye strøm som den beste kategorien med tre plusser.

Merkingen skal gjøre det lettere å sammenligne ulike hvitevarers energiforbruk, slik at du kan velge produktet som gir deg lavest strømregning. I tillegg til å følge med på energimerkingen, bør du også vurdere ditt behov før du kjøper. Jo større kjøle- og fryseskap du kjøper – dess større blir strømforbruket.


Velg energivennlig når du kan

… Visste du at et A++-kjøleskap bruker 40 % mindre strøm enn et A-kjøleskap, og 55 % mindre enn et B-skap?

… Visste du at du kan spare omtrent 400 kroner i året på å ha en A++-merket fryseboks framfor en som er merket med D?

Mer informasjon om energimerking av hvitevarer kan du se på enova.no 

Del artikkelen