Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny
Til bedrift
Er det lønnsomt å fyre med ved i stedet for strøm?
Hvor mye sparer vi egentlig på å fyre med ved?

Er det lønnsomt å fyre med ved i stedet for strøm?

I og med at nesten 80% av energiforbruket brukes til oppvarming så kan det være smart å se på hvordan vi varmer opp boligene våre. Mange av oss fyrer med ved for kosens skyld, men vi tenker nok også at det kan være smart for lommeboka siden strømregningen blir litt lavere. Men hvor mye sparer vi egentlig på å fyre med ved? 

For å finne ut hvor lønnsomt det er å fyre med ved så kan vi se på fire ting: Vedovnen, veden, hvor du kjøper veden og hvordan boligen din er tilpasset vedfyring.

Vedovnen – hvilken type er best? 

La oss si det åpenbare først: Det er stor forskjell på vedovner. Noen har en ny rentbrennende ovn som på en god måte klarer å utnytte energien i veden, mens mange har en litt eldre ovn eller en peis som ikke utnytter energien like godt. Her er en kort forklaring på hvordan de ulike typer vedovn utnytter energien:

  • Åpen peis: Lav energiutnyttelse (10 – 15 %) - mest for hygge
  • Gammel ovn: Energiutnyttelse 30 – 70 %
  • Peis med innsats: Høy energiutnyttelse (70 %) - til hygge og nytte
  • Lukkede ovner: Høy energiutnyttelse (70 %)*
  • Ny rentbrennende lukket ovn: Høy energiutnyttelse (80%)

Er det forskjell på ved?

Hva så med veden – har den noe å si? Fuktighet og vekt i veden er helt avgjørende for hvor mye varme du får ut av den. Ved 20 % fuktighet inneholder bjørk 2600 kWh/m3 og gran 2000 kWh/m3. Det sier deg kanskje ikke så mye, men du ønsker å ha ved som ikke går noe særlig over 14-20 % fuktighet.

Prisen på ved er åpenbart viktig

Som de fleste andre ting du kjøper så er det stor forskjell på pris basert på hvor mye du kjøper, hvem du kjøper av og når du kjøper det. Det er dyrest å kjøpe en liten sekk på bensinstasjonen om vinteren. Mens det billigste er å kjøpe mye ved levert av en vedbonde på sommeren. Dersom du kan hogge veden selv så blir det enda billigere!

Er boligen din tilpasset vedfyring?

Siden det er forholdsvis dyrt å ha en vedovn i hvert rom så hjelper det å ha en åpen romløsning. Husk også at varmen stiger, så dersom du har to etasjer med åpen trappeløsning så lønner det seg å fyre i den nederste etasjen. Da blir det godt og varmt nede og når varmen stiger blir det varmt oppe.

Hva mer bør du tenke på?

Det er alltid en fordel å tenke på miljøet, og vedfyring regnes som miljøvennlig siden det ikke øker konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren.

Dere som følger oss på Facebook fikk kanskje med dere at vi lurte på hvordan dere fyrer opp. Det som er anbefalt nå er å tenne på fra toppen, men vi har jo mange tradisjoner rundt opptenning her i Norge. Det vi fant ut var at det varierer veldig om en tenner fra toppen eller bunnen, og om en bruker papir, tennbriketter eller andre hjelpemidler for å fyr i peisen. Vår anbefaling er at dere gjør det på den måten dere liker og er vant med – ingen grunn til å endre noe som fungerer!

Så hva ble konklusjonen - lønner det seg å fyre med ved?

Ja – det kan lønne seg å fyre med ved. Dersom du har en rentbrennende ovn, hogger veden selv og lar den tørke godt før du fyrer opp så vil det være lønnsomt å fyre med ved i stedet for å varme opp boligen med strøm. Dersom du kjøper veden på billigste måte i stedet for å hogge den selv og har en rentbrennende ovn så ender du opp med å betale ca like mye for å varme opp boligen med strøm og ved (80 – 100 øre/kWh inkludert nettleie). Dersom du har en eldre ovn, åpen peis, eller kjøper veden i mindre sekker så vil det nok ikke være lønnsomt å fyre med ved.

Koselig med peis

Vår anbefaling er at du velger den energikilden som er billigst for deg til å varme opp huset. Dersom det ikke er ved så bør du velge en annen oppvarmingskilde og heller bruke peisen eller vedovnen når du ønsker litt ekstra kos.

Kilde: Enova og Norconsult

Del artikkelen