Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny
Til bedrift
Er du bekymret for høye strømpriser?
Du kan ta det helt med ro når du hører «ALARM: høye strømpriser!»

Er du bekymret for høye strømpriser?

Her er hvorfor du kan ta det helt med ro når du hører «ALARM: høye strømpriser!» 

Det er dessverre lite du kan gjøre for å påvirke strømprisene. Det smarteste trekket ditt er å redusere ditt eget strømforbruk, og for å gi deg et bilde av hvor avgjørende strømsparing kan være for økonomien din gir vi deg nå et lite innblikk i strømprisens utsvevende liv.

Det er kanskje ikke veldig oppløftende at det er et svingende strømmarked som styrer hva du til syvende og sist betaler per kilowattime, men sånn er det. Strømmen som produseres i Norge selges og kjøpes via strømbørsen Nord Pool. Der blir også innkjøpsprisen fastsatt, og her har du noen av faktorene som spiller inn:

Temperaturen

Når temperaturen i Norge går under omtrent -10 C sliter strømnettet og produksjonen, og vi kan oppleve at strømprisen gjør et hopp. Da ser vi ofte overskrifter som «Strømpriser på bærtur» og «Nå blir det dyrt å ikke fryse».

Nedbør

Vi trenger vann for å produsere strøm i Norge, og for lite nedbør kan bety kraftmangel – og dermed høye priser.

Tilbud og etterspørsel

Uansett om nesten all strømmen vi bruker i dag kommer fra billig vannkraft blir prisen for hele dagen satt av den siste kjøpte kilowattimen. Og dersom den kilowattimen var dyr fordi vi måtte hente den langveisfra – ja, da blir snittprisen for hele dagen like dyr.

Verdens gang

Vi må ikke glemme at vi kjøper fra og selger til samme strømmarked som flere andre europeiske land, og våre priser blir påvirket av deres priser – som igjen blir påvirket av deres vær, tilbud og etterspørsel, type strømproduksjon osv.

Fortvil ikke, for selv om du ikke kan påvirke prisen kan du selv styre hvor mange kilowattimer du bruker. Når det varsles om høye strømpriser er det selvfølgelig fristende å skru av rubbel og bit. Dette er ikke nødvendigvis den mest behagelige løsningen, så vårt råd er at du heller gjøre enkle grep som reduserer strømforbruket gjennom året, istedenfor å legge ned forbud mot lys og varme i våre kaldeste perioder.

Se fem enkle tips for å spare strøm her

Del artikkelen