Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny
Til bedrift
Fortjener juletreet nye lys i år?
Nye juletrelys i år? Da er det lurt å velge smart :-)

Fortjener juletreet nye lys i år?

Har du oppdaget brudd på ledningen, gule flekker ved stikkontakten eller ønsker du bare mer energieffektive pærer? Da kan det være lurt å gå til innkjøp av nytt utstyr. Vi har sjekket opp i det med strømsparebriller – og vi ser LED-lyset!

Butikkene bugner over av julebelysning i alle mulige farger og fasonger. Noen sverger til glødepærer, men flere og flere har tatt steget over til LED-lys.  

Hva er fordelene ved å bytte fra glødepærer til LED?

Det ligger nok ingen stor rikdom i et bytte fra glødepærer til LED-lys, men hver krone teller! Det importeres jo tross alt rundt 500 tonn juletrebelysning årlig.

Har du 30 juletrelys som står på 16 timer i døgnet to uker vil du spare i underkant av 30 kroner i året ved å velge LED. MEN: LED-pærer har en levetid på opptil 25.000 timer, mens glødepærene ryker rett som det er.

Teoretisk sett vil LED juletrebelysning med 16 timers bruk i 14 dager, ha en levetid på opptil 110 år. Det betyr i praksis at du kan drøye litt lenger før du kjøper nytt, men vi anbefaler deg å bytte lenge før det har gått 110 år :). LED-pærer innebærer også en reduksjon i brannfare fordi de avgir veldig lite varme.

Er LED alltid billigst?

Her er svaret både ja og nei. LED-pærer er alltid mer energieffektive enn glødepærer, men dersom du ønsker en hightech-variant, nemlig 30 trådløse, batteridrevne LED lys med fjernkontroll, er dette også det klart dyreste alternativet med tanke på de mange batteriene som trengs.

Et alternativ til å måtte legge seg flat på gulvet og trekke ut julelysene hver kveld - er noe så enkelt som en fjernstrømbryter med fjernkontroll. Denne kan du også bruke resten av året til å få bukt med standbyforbruket ditt. En startpakke med tre fjernstrømbrytere og en fjernkontroll koster mellom 150 og 200 kroner.

Hva bør du tenke på når du skal handle nytt?

Først og fremst bør du se etter produkter som er CE-merket, det vil si at produktet oppfyller kravene til helse, miljø og sikkerhet. Deretter bør du bruke litt tid på å finne noen pærer du liker og som har en god og varm fargetemperatur, spesielt gjelder dette for LED-belysning. Det er ikke alt som holder like god kvalitet eller er like pent å se på.

Husk også på at gamle og ødelagte lys skal leveres inn, slik at miljøgiftene blir tatt hånd om og ikke skader miljøet. Det gamle utstyret kan du levere i butikken når du skal handle nytt.

Uansett om du velger LED eller glødelamper, anbefaler vi at du skrur av julebelysningen når du sover, eller dersom du ikke skal være hjemme.

 

God handel og god jul fra alle oss i NorgesEnergi :) 

Del artikkelen