Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny
Til bedrift
Hva er forskjellen på strøm og nettleie?

Hva er forskjellen på strøm og nettleie?

Snart får mange av våre kunder strøm og nettleie samlet på én faktura. Smart og enkelt! Men er du – som mange andre – usikker på hva som er strøm og hva som er nettleie? Her får du forklaringen. 

Når du bruker strøm må du betale for to produkter. Du betaler en kraftpris for strømmen du kjøper fra strømleverandøren du har valgt. I tillegg betaler du nettleie til det lokale nettselskapet for transport av denne strømmen.

Utgiftene for både strøm og nettleie tar utgangspunkt i hvor mye strøm du har brukt – og begge blir høyere jo mer strøm du bruker.

Når dette nå samles på én faktura fra NorgesEnergi, vil du få bedre oversikt over ditt totale strømforbruk - og kanskje inspirasjon til å bruke mindre strøm og dermed få lavere strømregning? 

Nettselskap

Det finnes over 130 nettselskap i Norge, som hver har ansvar for sitt eget område. Innenfor hvert område finnes det tusenvis av strømkabler som fører strømmen ut til boliger. Strømkablene danner et strømnett – derav navnet netteier. Bor du for eksempel i Trondheim, blir strømmen transportert gjennom kabler eid av TrønderEnergi Nett AS. Strømkunder i Trondheim betaler derfor TrønderEnergi Nett AS nettleie for å få transportert strømmen til boligene sine, samt for vedlikehold og utbygging av strømnettet i dette området.

Strømleverandør

NorgesEnergi er en strømleverandør, ikke en netteier. Vår jobb er å kjøpe strøm på strømbørsen og videreselge den til deg. Strømleverandører har ingen kontroll over strømnettet. Selv om det er netteierne som transporterer strømmen til deg, er det ikke de som skal ha betalt for den. Du betaler for strømmen du har brukt til din valgte strømleverandør.

Forbruk her og forbruk der?

Mange synes det er vanskelig å skille mellom netteier og strømleverandør, blant annet fordi netteier inkluderer et beløp på fakturaen som tar utgangspunkt i hvor mye strøm du har brukt. Det kan jo da virke som om du betaler for strømforbruket både til netteieren din og til strømleverandøren. Det gjør du heldigvis ikke:

Nettleien består av et fastbeløp som nedbetales gjennom et år, samt et flytende ledd som beregnes utfra hvor mye strøm du har brukt. Dette er en av grunnene til at du leser av målerstanden og sender den til netteieren din. De må så beregne hvor mye nettleie du skal betale utfra hvor mye strøm du har brukt. Deretter sender de målerstanden videre til oss som er din strømleverandør, slik at vi kan beregne hvor mye du skal betale i strøm.

NorgesEnergi = strøm
Netteier = Fastbeløp nettleie + flytende beløp nettleie

I løpet av kort tid vil de fleste av våre kunder få samlet strøm og nettleie på én faktura fra oss i NorgesEnergi. Det vil da komme tydelig fram hva som er strøm og hva som er nettleie. 

Fortsatt ikke klok på forskjellen mellom strøm og nettleie? Spør oss gjerne og vi svarer så godt vi kan :) Du kan også lese mer på norgesenergi.no/faktura

 

Del artikkelen