Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny
Til bedrift
Nå er det smart å spare på strømmen
Hvor mye du betaler for strømmen, avhenger av hvor du bor, tilbud og etterspørsel. Og nå er det smart å spare på strømmen!

Nå er det smart å spare på strømmen

Strømprisene er for tiden høyere enn vi har vært vant til de siste årene. En tørr og kald høst har gitt mindre påfyll i vannmagasinene, samtidig som etterspørselen etter strøm har økt. Kulden har fortsatt inn i november – og på to måneder økte innkjøpsprisen på strøm med 67%. 

Hvor mye du betaler for strømmen, avhenger av hvor du bor, tilbud og etterspørsel. Mot slutten av forrige uke, før den verste kulda slapp taket, varierte prisene fra 31 øre/kWh i Tromsø, til 62 øre/kWh i Trondheim. Så langt i november er gjennomsnittsprisen 46 øre/kWh. Norge er delt inn i fem strømsoner, som du kan lese mer om her.

Å velge en billig strømleverandør som NorgesEnergi er smart for å redusere strømregningen, men i tillegg kan du også selv gjøre mange ting for å få ned strømutgiftene. 

Nå lønner det seg virkelig å spare på strømmen, men hvor skal jeg begynne?

En gjennomsnittsbolig bruker 60 - 70 % av energien til oppvarming. Jo kaldere det er ute, jo høyere blir denne prosentandelen. Omtrent 15 % brukes til oppvarming av varmtvann, 6 % til belysning, og 5 % av forbruket står kjøleskap og fryseboks for. De andre elektriske apparatene, som vaskemaskin, tørketrommel, TV, PC, kokeplater og stekeovn, står for de siste 5 – 15 %.

 

Det er smart å legge til seg gode vaner, som å dusje kortere, skru elektriske apparater helt av, og slå av lysene. Men skal du få besparelsene til å virkelig monne, bør du vurdere hvordan du varmer opp boligen din. 

 

Fem enkle og raske tiltak – helt gratis!

1. Har du riktig innetemperatur?
Anbefalt innetemperatur er fra 19 – 22 °C ved normal fysisk aktivitet. For høy, eller for lav, innetemperatur kan bidra til dårligere helse og trivsel. Feil temperatur kan bidra til vekst av husstøvmidd og andre mikroorganismer, eller utslipp av kjemiske gasser fra ulike kilder. Siden vi alle opplever temperatur ulikt, kan det være lurt å holde seg innenfor den anbefalte temperaturen, og heller tilpasse bekledningen. Om du justerer ned innetemperaturen med bare 1°C, sparer du omtrent 5 % av boligens energiforbruk. 

2. For varmt på soverommet?
Helsedirektoratet og Norsk forum for bedre innemiljø for barn (NFBIB) anbefaler at temperaturen på soverom bør ligge på rundt 14 grader, og maks 18 grader. 

3. Varmer du opp rom du ikke bruker?
Dersom du varmer opp rom i boligen som ikke er i daglig bruk, bør du vurdere å senke temperaturen i disse rommene, og lukke dørene mellom varme og kalde soner. 

4. Natt- og dagsenking av temperaturen
Har du termostat som kan programmeres på varmeovn eller varmepumpe? Det tar ikke mange minuttene å legge inn nattsenking av temperaturen. Dersom alle i husstanden er på jobb, skole eller i barnehage på dagtid, kan du også legge inn dagsenking av temperaturen. Smart måte å spare strøm på, uten at det går utover komforten! 

5. Husk å lese av strømmåleren!
Det hjelper ikke å spare strøm, om du ikke forteller netteieren din om det! Dersom du ikke har automatisk måleravlesning lønner det seg å jevnlig lese av strømmåleren, slik at netteieren vet hvor mye strøm du har brukt, og i hvilken periode du har brukt den. Ellers vil dette stipuleres fra din netteier basert på gjennomsnittsinformasjon om når en kunde bruker mest og minst strøm.

Del artikkelen