Fra lefser til fjellrøye

Fra lefser til fjellrøye

 


I det gamle lefsebakeriet i Lierne produserer
Blåfjell Drift AS i overkant av 350 tonn
fjellrøye i året.

 

Les mer om hvordan de reduserte
strømavtalen sin med 68 % med hjelp fra
NorgesEnergi Bedrift.

Fra lefse til fisk

Med utsikt over svenskegrensa, like ved vakre Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark, finner vi Norges største produsent av fjellrøye. Som de første i landet har Blåfjell AS etablert et fullskala oppdrettsanlegg for fjellrøye på land, og har siden oppstarten i 2014 vært en ledende aktør i fiskenæringen innenfor miljø og bærekraft.

Bak den hvite hjemmekoselige døren står John-Helge Inderdal, gründer og daglig leder i Blåfjell Drift AS. Han startet Lierne Bakeri i 1979, som etter stor suksess ble solgt til Orkla i 2011. I det samme bygget er han på god vei til å skrive nok en suksesshistorie.

– Det gleder mitt gründerhjerte å få til ting som andre ikke gjort før, sier Inderdal.

Skreddersydd strømavtale

Da lefseproduksjonen ble flyttet til Vestlandet i 2014, tok Inderdal over bygningen med en helt ny idé. Allerede i 2018 var anlegget i full drift, med planer om en trinnvis opptrapping. Men den tidligere lesfegründeren har måttet smøre seg med tålmodighet da pandemien viste seg å bli tøff.


– Pandemien satt oss tilbake, og planene ble satt på vent. For øyeblikket leverer anlegget 350 tonn fisk årlig, men vi har en konsesjon som er ti ganger større. Planen er å bygge ut videre med en produksjon på opp til 4 000 tonn fjellrøye årlig, sier Inderdal.

 

NorgesEnergi Bedrift tilbyr skreddersydde strømavtaler.

Se hvilken strømavtale som passer akkurat din bedrift

Da selskapet restartet i november 2021, ville ikke den daværende strømleverandøren tegne en ny avtale. Derfor måtte de undersøke andre alternativer. Det endte opp med å spare dem for flere hundre tusen kroner.

– Etter å ha undersøkt på nett og forhørt meg med andre bedrifter, sendte jeg en henvendelse til NorgesEnergi Bedrift. Der kom jeg i kontakt med Henning Waage Larsen. Han kom med en skreddersydd avtale som jeg syntes hørtes fornuftig ut, sier økonomiansvarlig Solvår Kveli.

 

 

Med Flex Forvalting har Blåfjell AS en avtale tilpasset deres egne behov. Gjennom en oversiktlig ordning kan bedriften enkelt holde styr på det de betaler for.


– Vi har spart 68% på å bytte til NorgesEnergi Bedrift sammenlignet med hva vi betalte hos forrige leverandør. Det betyr flere hundre tusen kroner vi heller kan investere i anlegget.

 

 

Blåfjell AS har sin egen kontaktperson i NorgesEnergi Bedrift. Det gjør det enklere for bedriften å ha en regelmessig god kontakt med strømleverandøren sin.


– Det føles veldig trygt å ha én kontaktperson. Da vet vi at det er noen som møter oss hvis vi trenger noe. Han er - og har vært - en god rådgiver, fortsetter Kveli.


Med tilleggstjenesten Energivakten kan Kveli også gå inn og følge med på egetforbruk i sanntid.


– Når jeg avslutter regnskapet månedlig går jeg inn og sjekker forbruket, og hvilken retning det går med prisen. Sammenlignet med andre leverandører har vi definitivt valgt rett, sier økonomisjefen.

Fra rogn til filet

Fra rognen kommer inn på anlegget til fisken er slakteklar går det omtrent 14 måneder.

Slik funker det:

- En gang i året blir ny rogn tatt inn.

- For å oppnå kontinuerlig slakting gjennom året brukes temperaturstyring, og fisken sorteres jevnlig.

- I den siste fasen, også kalt purging, svømmer fisken i helt rent vann med sterk gjennomstrømming. Ved hjelp av et forenklet proteinskimmer blir fisken renset for eventuelle bismaker.

- Fisken blir så slaktet, og sendt ut som både filet og hel fisk.

Energikrevende prosess

Blant de få aktørene innenfor samme bransje er Blåfjell Drift AS desidert størst.

– RAS-anlegget vårt er unikt, og gjør oss ledende inneninnlands fiskeoppdrett. I tillegg har vi utviklet en teknologi for å rense fisken gradvis i utskiftbart resirkuleringsvann. Dette er en egen prosess for å få god smak på fisken, sier Inderdal.

Med vanntemperaturer på inntaksvannet på 1-18 grader, avhengig av årstid, er det veldig energikrevende å holde jevn temperaturi anlegget.

– Alt her går på strøm. Vi har i 2021 brukt over 5 000 000 kWh, der 3 200 000 kWh av dem kun til pumpene i RAS-anlegget, sier Kveli.

 

RAS

 

Resirkulerende akvakultur systemer (RAS) er landbaserte oppdrettsanlegg som gjenbruker vann. Vannet renses i et mekanisk og biologisk filtersystem før det returnerer til karet.

 

Denne produksjonsformen krever mindre vann, og er mer bærekraftig av natur.

Vi har en løsning på ditt behov. Hos NorgesEnergi Bedrift får din bedrift en egen personlig rådgiver.

 

Få en uforpliktende prat med en av våre profesjonelle rådgivere i dag.

Selv med normale strømpriser ønsker Blåfjell Drift AS å redusere strømforbruket.


– Vi diskutere ofte strøm, det er et tema hele tiden. Det er fremdeles mulig å spare på oppvarming og nedkjøling av vann. Vi jobber med å sette inn varmepumper, da det fort blir dyrt å varme opp vannet om vinteren, sier han videre.

«Alt som kommer ut herfra er helt rent.
Ingen vaksiner, medisiner eller forurensning.»

«Alt som kommer ut herfra er helt rent.
Ingen vaksiner, medisiner eller forurensning.»

Selv om bakeriet er borte, er lidenskapen og engasjementet for å lykkes blitt værende. Blåfjell Drift AS fortsetter arbeidet sitt mot en bærekraftig og smakfull oppdrettsnæring.


- Vi bygde dette markedet – det er ikke til å legge skjul på. Da vi startet var det et ikke-eksisterende marked, avslutter Inderdal.

Bytt til vår mest populære spotprisavtale lavt påslag og ingen bindingstid

Bestill Webspot