NorgesEnergi blir til Fortum. 13. mai forener vi krefter med Fortum. Les mer om fusjonen her eller bestill strømavtale hos Fortum.

Hvilken gressklipper bør du velge?

Publisert: 14/06/2023


Noen synes gressklipping er en hyggelig syssel, mens andre synes det er noe tidkrevende herk. Uansett hva du mener, finnes det en gressklipper som passer. Men hvordan bør du navigere i jungelen for å finne den rette?

- Det viktigste er å velge en type som passer til ditt behov. Gressklipperen bør passe til størrelsen og utformingen på hagen, og du bør også definere hvor mye arbeidet du ønsker med plenen. Så spiller selvsagt budsjettet en rolle, sier Camilla Ruud Holte, innkjøper i Coop.

Obs Bygg, som er en del av Coop, selger gressklippere over hele landet, og forhandler en rekke kjente og mindre kjente merker. Ruud Holte anbefaler at man skaffer seg litt oversikt over de ulike typene som finnes før man kjøper.

- En gressklipper av god kvalitet kan vare i veldig mange år, i alle fall om du tar godt vare på den. Derfor er det lurt å bruke litt tid på å velge en du tror du blir godt fornøyd med.

"Det er lurt å bruke litt tid på å velge en gressklipper du tror du blir godt fornøyd med."

- Camilla Ruud Holte, Coop

Gressklippere deles inn i følgende kategorier:

  • Robotklippere
  • Batteridrevne gressklippere
  • Elektriske med ledning
  • Bensindrevne
  • Manuelle

Les videre for fordeler og ulemper ved de ulike gressklippertypene:

Gressklippere deles inn i følgende kategorier:

  • Robotklippere
  • Batteridrevne gressklippere
  • Elektriske med ledning
  • Bensindrevne
  • Manuelle

Robotgressklippere

Dersom du ønsker minst mulig arbeid med plenen, men liker å ha den velstelt og nyklippet, anbefaler Ruud Holte en robotgressklipper.

- Det er utrolig lettvint, og du kommer alltid hjem til en flott plen.

Siden plenen klippes nesten kontinuerlig, vil avkuttet være smått. Det trekker seg tilbake i bakken og tilfører naturlig næring til jorden.

Men robotklippere er i øverste prisklasse. Du må beregne omtrent 5000 kroner og oppover, sier hun. En robotgressklipper passer heller ikke overalt.

- Du kan legge begrensningskabler mange steder, for eksempel rundt blomsterbed, men hvis du har bratte skråninger eller plener på hver side av huset eller terrassen, kan det være litt utfordrende. Selv om robotklipperen er veldig fleksibel, kan den ikke hoppe.

Les mer om hva du bør tenke på dersom du har tenkt å kjøpe deg robotgressklipper

Robotgressklipper

Med en robotgressklipper får du en jevn og velstelt plen.

Batteridreven gressklipper

Batteridrevne gressklippere er enkle å håndtere, og hvis du har flere nivåer i hagen og kanskje bor i rekkehus med hage på to sider av huset, er dette et godt valg. Du lader enkelt opp batteriet, og du slipper å drasse på ledningen rundt i hagen. Du trenger heller ikke å tenke på skjøteledning eller beregne avstand til strømuttak.

- De er også rimeligere enn robotklippere, hos oss får du kjøpt slike fra 2000 kroner, fortsetter hun.

Batteridrevne gressklippere er blitt veldig populære de siste årene, og Bosch er en av leverandørene som har merket det.

- Vi selger stadig mer av disse fordi de er så anvendelige. Vi tilbyr to batterisystemer til våre maskiner, en på 36V som passer til større hager og en på 18V som passer mindre hager, sier Tonje Gjestrum Paulseth hos Bosch.

Begge typene har et batterisystem som gjør det mulig å bruke samme batteri til andre hageredskaper og verktøy, forklarer hun.

Ulempen med disse er at de ikke virker med mindre batteriet er oppladet. Det kan fort bli et irritasjonsmoment om ikke batterikapasiteten er god nok til å rekke over hele hagen.

- Pass på at du velger en med batterikapasitet tilpasset størrelsen på hagen din, fortsetter Gjestum Paulseth.

Elektrisk gressklipper

Skal du ha en rimelig gressklipper og kan finne deg i å dra med deg ledningen rundt i hagen, er en elektrisk gressklipper et godt valg.

- De koster fra 1600 kroner, så her får du mye gressklipper for pengene, sier innkjøperen i Coop.

Men det er en klipper som kan bli litt upraktisk i enkelte hager, spesielt i større hager der strømuttaket ikke er i nærheten. 

Du må også ha god kontroll på ledningen til enhver tid slik at du ikke kutter den mens du klipper plenen. 

Velger du elektrisk gressklipper er det særlig en ting du bør unngå - nemlig å klippe ledningen! 

Bensindrevet gressklipper

Bensindreven gressklipper er en gammel traver som mange fortsatt sverger til, selv om den langt på vei er utkonkurrert av robotklippere og de med oppladbart batteri.

- Hvis du har en stor plen og tenker at robotklipper ikke er noe alternativ, kan en bensindrevet være et godt valg. Dette er stødige maskiner som ofte varer i veldig mange år, men de krever litt mer vedlikehold, sier Ruud Holte.

Ulempen er at du alltid må sørge for å ha en kanne bensin tilgjengelig, og dette er også den minst miljøvennlige gressklipperen fordi bensinen sørger for miljøskadelige utslipp. I tillegg bråker den såpass at du bør la den stå på helligdager.

Bensindrevne gressklippere krever litt mer vedlikehold, men er gode og stødige gressklippere som passer godt på store arealer. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Bensindrevne gressklippere krever litt mer vedlikehold, men er gode og stødige gressklippere som passer godt på store arealer. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Manuell gressklipper

Ved å kjøpe en manuell klipper trenger du ikke å tenke på verken strøm eller drivstoff. De varer år etter år og koster ingenting i drift, og du får attpåtil god mosjon med på kjøpet.

- Det er dessverre ikke så mange som etterspør slike lenger, men de finnes fortsatt, og det kan være mer enn godt nok. Men det kan selvsagt bli tungt om hagen er stor.

Manuelle gressklippere passer nok aller best på små arealer. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Manuelle gressklippere passer nok aller best på små arealer. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com

Andre ting å tenke på når du skal kjøpe gressklipper

Husk at en gressklipper skal vare lenge, og derfor bør du tenke kvalitet. Velg en med solide kniver, og sjekk om det er kniver som kan slipes eller som må skiftes. De fleste gressklippere trenger også å oljes litt innimellom, og alle må renses for gress og blader.

Et annet råd er å kjøpe en med bioklippfunksjon.

- Disse har kniver som kutter gresset så smått at det trekkes ned i bakken og fungerer som naturlig gjødsel for jorden. Dermed trenger du ikke gjødsle mer utover sommeren, og du trenger heller ikke å rake opp gresset, sier Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer av Hobbygartnerskolen.

Sjekk også ut Hannes beste hagetips

Sørg også for at gressklipperen er praktisk og behagelig i bruk for deg.

- Vi har lagt stor vekt på ergonomi, lav vekt og lavt støynivå på våre gressklippere. Vi er også opptatt av sterke motorer som ikke bruker mer strøm enn nødvendig, sier Gjestrum Paulseth.

Hun mener det er et poeng å tenke på hva gressklipperen faktisk koster i bruk.

- Med dagens priser på drivstoff og med fokus på bærekraft, anbefaler vi batteri- eller ledningsdrevne maskiner, fortsetter hun.

Men Ruud Holte mener at robotgressklippere kan være et like energibesparende valg.

- Det varierer noe, men du kan regne cirka 12 kWh per måned på et arbeidsområde på 700 m2, sier hun.

Selv om strømprisene svinger, er prisene normalt lavest i de periodene man bruker gressklipperen, og dermed vil den ikke være særlig dyr i drift uansett hvilken type du velger, sier Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi.

- Men det kommer jo i tillegg til alt det andre strømforbruket ditt, så det er alltid smart å forhøre seg med forhandleren før man handler.

Sjekk også at du har en god strømavtale

Se våre strømavtaler her