Logoen til NorgesEnergi


Velg riktig kjøleskap - Kutt strømregningen

28.11.2018

Visste du at noen kjøleskap, frysebokser eller vaskemaskiner bruker 3 ganger så mye som andre? Se hvilke du bør velge for å kutte strømregningen.

For å vise hvor mye strøm det enkelte produktet bruker, er hvitevarer energimerket. Det beste er A+++ og det dårligste er D. Du kan i tillegg velge mellom fire ulike A-klasser, hvor merkingen A++ og A+++ er mest energivennlig. Du som er opptatt av å spare strøm bør bruke hvitevarer merket med A og minst to plusstegn. Noen A-merkede hvitevarer bruker tre ganger så mye strøm som den beste kategorien med tre plusser, og du kan spare penger ved å velge riktig.

Merkingen skal gjøre det lettere å sammenligne ulike energiforbruket til de ulike hvitevarene, slik at du kan velge produktet som gir deg lavest strømregning. I tillegg til å følge med på energimerkingen, bør du også vurdere ditt behov før du kjøper. Jo større kjøle- og fryseskap du kjøper, desto større blir strømforbruket. 

Velg energivennlig når du kan

Er du på utkikk etter nytt utstyr, for eksempel nytt kjøleskap, er det framtidige strømforbruket ditt allerede avgjort når du drar kortet. Det er mye å spare på å velge riktig. Hvitevarer blir stadig mer energieffektive, og forskjellen på nytt og gammelt er aller størst på tørketromler og kjøle- og fryseapparater.

Hver for seg utgjør ikke den enkelte hvitevaren så mye av energiforbruket ditt, men samlet står de for en stor del av husholdningens strømforbruk.

 

Mer informasjon om energimerking av hvitevarer kan du se på enova.no

  • Et A++-kjøleskap bruker 40 prosent mindre strøm enn et A-kjøleskap
  • Du sparer 400 kroner på å velge A++ fremfor D